کیفیت خوراک انواع دام سبک
تغذیه صحیح انواع دام با مد نظر قراردادن مقدار و کیفیت تغذیه می تواند دامدار را در راستای پرورش صحیح انواع دام یاری کند. استفاده از خوراک دام با کیفیت در کنار قیمت مقرون به صرفه آن مهمترین اصل در سود دهی و بازدهی نگهداری و پرورش دام می باشد. بنابراین ارزیابی منظم و دقیق دامدار از کیفیت و مقدار مناسب خوراک دام در دوره های مختلف وزن دهی دام بسیار حایز اهیمت می باشد. همچنین توجه به وضعیت دام، نژاد و شرایط آب و هوایی می تواند تاثیر به سزایی در تغذیه دام داشته باشد.
جیره غذایی با کیفیت در دام سبک
در کل می توان بیان کرد که مبحث تغذیه در دام سبک نسبت به دام سنگین راحت تر می باشد. جیره غذایی مناسب، با کیفیت و متعادل دام سبک باید بر اساس استانداردها، نیازهای روزانه دام به انرژی و همچنین وزن، تولید مثل و میزان تولید شیردهی آنها تنظیم گردد. متخصصین بر این نظرند که به منظور جلوگیری از ایجاد مشکلات گوارشی در دام باید سعی شود همیشه جیره غذایی یکسان و کاملی به صورت مخلوط برای دام ها در نظر گرفته شود. خوراک دام با کیفیت و علوفه مناسب نقش مهمی در حفظ سلامت دستگاه گوارش دام داشته و از اختلاط گوارشی جلوگیری می نماید.
خوراک دام با کیفیت و زمان تغذیه
به منظور استفاده بهینه دام از خوراک و همچنین تغذیه موثر آنها، پیشنهاد می شود خوراک دهی و تغذیه گوسفندان در صبح زود شروع شود چرا که گوسفندان توانایی تشخیص علوفه های خوش خوراک را داشته و تا خیلی گرسنه نباشند از گیاهان مصرف نمی کنند. دامداران سنتی توجه داشته باشند، اگرچه امکان تبدیل دامداری خور به دامپروری صنعتی را ندارند، باید حداقل در حوزه خوراک دام و تغذیه مناسب گوسفندان بسیار محتاط بوده و از خوراک دام مغذی استفاده نموده و به چرای دام در کوه ها و دشت ها اکتفا نکنند.
اصول مهم تغذیه در دامداری سنتی
همانطور که اشاره شد در دامداری های سنتی نکته بسیار مهم توجه به نوع تغذیه گوسفندان می باشد. در این خصوص توجه به برخی اصول بسیار مهم می باشد. از جمله اصول مهم این است که سعی کنید همواره آخور گوسفندان دارای حداقل علوفه باشد. از تلمبار کردن خوراک دام در آخورهای کوچک حتما خودداری گردد. بهتر است در زمان مصرف جو به عنوان خوراک دام آن را کوبیده و یا با آب مخلوط نمایید. و همچنین دامداران به منظور حفظ سلامتی گوسفندان، آنها را در مراتع خوب پرورش دهند. ضمنا توجه نمایند که افزایش خوراک دام همواره نمی تواند مطلوب باشد، چرا که ممکن است سبب مسمومیت و یا سقط جنین شود.
خوراک دام و تعادل در تغذیه دام
باید همواره میان نیازهای غذایی دام و خوراکی که در اختیار آن قرار می گیرد، تعادل و توازن برقرار باشد. به عبارتی در صورت عدم توجه به این موضوع و همچنین بالانس نبودن جیره غذایی عملا دامدار یک سوم خوراک دام وارد شده به دامپروری خود را باید در میان کودهای خروجی از دامپروری جستجو نماید. هدر رفت خوراک دام که خود بالغ بر هفتاد درصد هزینه های نگهداری دام را شامل می شود یعنی کاهش سودآوری و تحمل هزینه اضافی بر شغل دامپروری. در این جاست که بررسی ضریب تبدیل در بازه زمانی مشخص و بر اساس استاندارها اهمیت بیشتری پیدا می کند.
تغذیه و خوراک دام در بره ها
جهت بره های تازه متولد شده و کم سن باید برنامه خاصی در نظر گرفت. سیستم کریپ فیدینگ شامل تغذیه بره های کم سن می باشد. در این روش دامدار در کنار مصرف شیر مادر، می تواند از مواد مغذی موجود در علوفه ها و کنسانتره ها بهره ببرد. در سیستم کریپ فیدینگ نباید بره جوان از مادرش جدا شود. بین میش مادر و برده می توان نرده هایی با ارتفاع یک متر و عرض سی سانتی متر جهت عبور یک طرفه بره به سمت فضای نگهداری مادر در نظر گرفت. در این سیستم توصیه می شود در هفته سوم پس از تولد مخلوط علوفه و کنسانتره پودر شده با پروتئین 18 درصد در اختیار بره ها قرار گیرد.
کنسانتره در جیره غذایی بره ها
توصیه می شود بره ها پس از هفته سوم به ازای هر راس بره، مخلوط 50 گرم کنسانتره و علوفه مصرف نمایند. از هفته چهارم این میزان مخلوط را می توان به 100 گرم در روز افزایش داد. از هفته پنجم تا هفته سیزدهم می توان محدودیت را تا حد اشتها و وزن دام حذف کرد. البته توجه داشته باشید که ترکیب مخلوط باید شامل 80 درصد کنسانتره و 20 درصد علوفه باشد. انطباق اصول تغذیه با سیستم کریپ فیدینگ سبب می شود در هفته سیزدهم و یا چهاردهم وزن بر های گله به چیزی حدود 30 تا 40 کیلوگرم برسد.
با سلام
توصیه کارشناسی عالی
سلام. ممنون از اظهار نظرتون
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.